Waterproofing with TPO membranes from KOSTER

 

Μεμβράνες TPO

 

Τι είναι το TPO;

KÖSTER TPO Membranes

Το TPO είναι ακρωνύμιο για τη θερμοπλαστική πολυολεφίνη και είναι ένας τύπος πολυμερούς μεμβράνης απλής στοιβάδας που συγκολλάται με θερμό αέρα (θερμοσυγκόλληση) για τη σύνδεση των ραφών. Αυτός ο τύπος μεμβράνης αναπτύχθηκε αρχικά στη δεκαετία του 80 και σήμερα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεμβράνη στη βιομηχανία στεγανοποίησης δωμάτων και στεγών, καθώς και στεγάνωσης γενικότερα.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του TPO;

Advantages of the KÖSTER TPO Membranes

Σε σύγκριση με κάθε άλλο τύπο μεμβρανών, το TPO συνδυάζει αρκετά πλεονεκτήματα όπως το γεγονός ότι δεν περιέχει κανένα τοξικό ή επικίνδυνο συστατικό και ως εκ τούτου είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Επίσης τα θερμοανακλαστικά χαρακτηριστικά του το καθιστούν εξαιρετικό ως προς την ενεργειακή του απόδοση.

Οι μεμβράνες TPO είναι πλήρως ανακυκλώσιμες, οπότε η επιβάρυνση τους στο περιβάλλον είναι πολύ χαμηλή. Πέραν τούτου, ένα από τα μοναδικά χαρακτηριστικά του TPO είναι το γεγονός ότι δεν περιέχει πλαστικοποιητές για να αποκτήσει ευκαμψία, όπως οι μεμβράνες από PVC. Η δομή της πολυολεφίνης είναι εύκαμπτη από τη φύση της και παραμένει εύκαμπτη καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής της, αποδίδοντας ασύγκριτη ανθεκτικότητα της μεμβράνης.

 

Είναι όλες οι μεμβράνες TPO ίδιες;

Specific TPO Membranes from KÖSTER

Όχι. Κάθε κατασκευαστής έχει τη δική του συνταγή με συγκεκριμένα συστατικά και πρόσθετα που κάνουν κάθε μάρκα ένα διαφορετικό προϊόν από τα άλλα. Μία από τις σημαντικότερες διαφορές είναι ο τύπος του πολυμερούς που χρησιμοποιείται για την κατασκευή του προϊόντος. Μπορεί να βασίζεται σε ΡΕ (πολυαιθυλένιο) ή ΡΡ (πολυπροπυλένιο). Οι μεμβράνες KÖSTER TPO βασίζονται σε PE, αλλά περιλαμβάνουν και πολλά άλλα στοιχεία στη συνταγή τους προκειμένου να βελτιώσουν τις επιδόσεις της και να προσφέρουν στην αγορά μια μεμβράνη υψηλής ποιότητας.

 

Ποιά είναι η διαφορά μεταξύ των μεμβρανών KÖSTER TPO PE και των υπολοίπων που βασίζονται σε TPO PP;

TPO PE Membranes from KÖSTER

 

Εκτός από τις χημικές διαφορές μεταξύ αυτών των δύο τύπων πολυμερών, αυτό που είναι σημαντικό είναι να εξηγηθούν τα πρακτικά πλεονεκτήματα του ΡΕ σε σύγκριση με το ΡΡ.

Το PE είναι πολύ εύκαμπτο αλλά συνδυάζει επίσης πολύ υψηλή αντοχή σε εφελκυσμό καθώς και αντοχή στην τριβή, καθιστώντας το ως την σωστή επιλογή, ιδιαίτερα σε δωμάτα και στέγες, όπου η μεμβράνη πρέπει να είναι ανθεκτική αλλά ταυτόχρονα και πολύ εύκαμπτη.

Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα του ΡΕ είναι ότι αντέχει στην υπεριώδη ακτινοβολία πολύ περισσότερο από ότι το ΡΡ. Αυτό αποτελεί ακόμη ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα σε εφαρμογές σε δώματα και στέγες όπου η άμεση έκθεση στο ηλιακό φως είναι μόνιμη.

Όσον αφορά τις θερμοκρασίες, το PE και πάλι υπερτερεί! Είναι το καλύτερο πολυμερές για αντοχή σε ακραίες θερμοκρασίες.

Ειδικά οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να είναι πολύ επιβλαβείς για τα πλαστικά. Καθώς η θερμοκρασία είναι μειωμένη, τα περισσότερα πολυμερή αρχίζουν να σκληραίνουν και να περνούν σε αυτό που είναι γνωστό ως «υαλώδης μετάπτωση» (Tg) για να μετατραπούν τελικά σε υαλώδη στερεά με όλες τις ιδιότητες του γυαλιού. Έτσι γίνονται πολύ σκληρά και πολύ εύθραυστα με αποτέλεσμα να προκαλούνται ρωγμές στη μεμβράνη. Αντίθετα η μεμβράνη με βάση το PE περνά σε φάση υαλώδους μετάπτωσης μόνο όταν η θερμοκρασία πέσει γύρω στους -100 ºC(!). Οπότε αποδεικνύεται ότι είναι μακράν η καλύτερη επιλογή για χρήση σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Επίσης, οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν πρόωρη μαλάκυνση των μεμβρανών με αποτέλεσμα να χάσουν τις μηχανικές ιδιότητές τους. Καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει, τα πολυμερή μαλακώνουν και χάνουν την αντοχή τους σε κρούση, Έτσι αν πιεσθούν μπορεί εύκολα να σπάσουν. Στο σημείο αυτό το ΤΡΟ PE υπερτερεί και πάλι έναντι άλλων υλικών κατασκευής μεμβρανών όπως το PVC ή τα Ασφαλτικά.

Μια άλλη σημαντική πτυχή στην οποία και πάλι υπερτερεί το ΡΕ είναι η έκθεση σε χημικές επιθέσεις και επιθέσεις ρύπανσης. Το ΡΕ, ότι είναι ανθεκτικό σε σχεδόν όλους τους πολικούς διαλύτες, όπως οξέα, αλκάλια, αλκοόλες και έλαια σε αντίθεση με άλλα υλικά κατασκευής μεμβρανών.

Τελικά, για όλους τους παραπάνω λόγους, είναι προφανές ότι το ΡΕ είναι κατά πολύ καλύτερο από οποιοδήποτε άλλο υλικό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή στεγανωτικών και μεμβρανών, και οι μεμβράνες KÖSTER ΤΡΟ PE αποτελούν μονόδρομο για μια ασφαλή και σίγουρη στεγάνωση κάθε έργου.

 

Γιατί να επιλέξει κάποιος μεμβράνες TPO από την KÖSTER;

TPO Membranes made in Germany

Η KÖSTER είναι ένας από τους παλαιότερους παραγωγούς TPO στον κόσμο και έχει σχεδόν 30 χρόνια εμπειρίας στην παραγωγή μονωτικών θερμοπλαστικών στεγανωτικών μεμβρανών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η KÖSTER να κατέχει τεράστια εμπειρία που ελάχιστοι διαθέτουν. Επίσης, η KÖSTER είναι ένας από τους λίγους παραγωγούς παγκοσμίως που παράγει TPO βασισμένο στο PE με όλα τα πλεονεκτήματα του, τα οποία αναπτύξαμε παραπάνω (οι περισσότεροι ανταγωνιστές της KÖSTER παράγουν TPO με βάση PP).

Τέλος, η KÖSTER εξακολουθεί να προσφέρει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό στις μεμβράνες της. Σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές, τόσο το ανώτερο όσο και το κατώτερο στρώμα των μεμβρανών KÖSTER παράγονται χρησιμοποιώντας το ίδιο υλικό, πολύ υψηλής ποιότητας, δίνοντας στην μεμβράνη απόλυτη αντοχή και σταθερότητα στην υπεριώδη ακτινοβολία σε όλο το πάχος της και διασφαλίζοντας την πιο τέλεια και ομοιογενή συγκόλληση των ραφών.

 

Είναι οι μεμβράνες KÖSTER TPO κατάλληλες μόνο για δώματα και στέγες;

TPO Membranes for drinking water tanks, tunnels, basements

Όχι. Οι μεμβράνες KÖSTER TPO ως υλικό στεγάνωσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορα πεδία εφαρμογής. Απλά, λόγω των μοναδικών χαρακτηριστικών τους τα οποία αναλύσαμε πιο πάνω, οι παραδοσιακά επίπεδες αλλά και οι κεκλιμένες στέγες αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της χρήσης τους, κυρίως επειδή είναι το πιο απαιτητικό πεδίο εφαρμογής σε μια κατασκευή .

Οι μεμβράνες KÖSTER TPO χρησιμοποιούνται επίσης σε δεξαμενές πόσιμου νερού, δεξαμενές επεξεργασίας νερού, υπόγειες κατασκευές όπως σήραγγες ή υπόγεια κτηρίων, καθώς και σε μεγάλη ποικιλία ειδικών τεχνικών εφαρμογών όπως ελεύθερο σύστημα κάτω από έρμα ή κήπο, μηχανικά στερεωμένο σύστημα, συστήματα συγκόλλησης με ταινίες κλπ. Ευρύτατη εφαρμογή σε ποικιλία έργων έχει και η ειδική αυτοκόλλητη μεμβράνη KÖSTER TPO SK που μονο η KÖSTER μπορεί και προσφέρει.

 

 

Πιστοποίηση FLL για πράσινα δώματα

TPO Membranes with FLL greein roofs certification

Η πιστοποίηση FLL είναι η πιο απαιτητική δοκιμή μεμβράνης προκειμένου να πάρει έγκριση για χρήση κάτω από κήπο ή πράσινα δώματα. Οι μεμβράνες KÖSTER TPO έχουν εγκριθεί επίσημα από το Γερμανικό Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών Hochschule Weihenstephan-Triesdorf, Ινστιτούτο Κηπευτικών, στο Freising της Γερμανίας ως προς τις αντιριζικές ιδιότητες τους και ενδείκνυνται για χρήση μέσα στο έδαφος, κάτω από τη βλάστηση και πράσινα δώματα.

 

Πιστοποίηση για επαφή με πόσιμο νερό

Drinking water certification for TPO membranes

Το πόσιμο νερό είναι το πιο ευρέως ελεγχόμενο καταναλωτικό αγαθό στη Γερμανία. Η μεμβράνη KÖSTER TPO Aqua έχει εγκριθεί επίσημα για τη στεγανοποίηση δεξαμενών πόσιμου νερού από το Τμήμα Υγεινής του Ινστιτούτου Gelsenkirchen Γερμανίας.

 

 
 

 

 

 

 

Back

Top
Albania Austria Bosnia and Herzegovina Brasil Bulgaria China Croatia Czech Republic Denmark Finland Germany Ghana Greece Hungary Italy Japan Kazakhstan Kuwait Latvia Lebanon Macedonia Mexico Netherlands New Zealand Norway Panama Poland Portugal Romania Russia Senegal Serbia Slovakia Slovenia South Africa Spain Thailand Turkey Ukraine United Kingdom United States of America